روغن کانولا
روغن کانولا یکی از محبوب ترین روغن های پخت و پز است. این روغن گیاهی حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، اسکوالن، فسفولیپیدها و 5 ماده مغذی دیگر است؛ که فواید سلامتی بسیاری برای بدن دارند. مهم ترین خاصیت روغن کانولا، حفظ سلامت قلب است. زیرا این روغن نه تنها چربی اشباع کمتری نسبت به روغن های دیگر دارد؛ بلکه از میزان قابل توجهی چربی های غیر اشباع مفید نیز برخوردار است. بنابراین، سطح کلسترول بد خون را کاهش می دهد؛ و مصرف آن برای مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی بسیار مفید است. همچنین این روغن باعث حفظ سلامت پوست و مو، کبد، کاهش خطرات بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک، کاهش چربی شکمی، کاهش التهابات و... نیز می شود. در این مقاله از سایت برتر ارگانیک، به معرفی کامل روغن کانولا، خواص و مضرات احتمالی آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
در ادامه توضیحات روغن کانولا می خوانید:
-
روغن کانولا چیست؟
-
روغن کانولا اصل
-
خرید روغن کانولا
-
قیمت روغن کانولا
-
خواص روغن کانولا چیست؟
-
کاربردها و فواید روغن کانولا
-
خواص روغن کانولا برای کبد چرب
-
روغن کانولا برای سرخ کردن
-
خواص روغن کانولا برای مو
-
خواص روغن کانولا برای قلب
-
خواص روغن کانولا برای بهبود حساسیت به انسولین در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان (PCOS)
-
خواص روغن کانولا در طب سنتی
-
روغن کانولا بهتر است یا آفتابگردان؟
-
روغن کانولا یا روغن نباتی
-
مضرات روغن کانولا
-
آیا روغن کانولا سالم است؟
-
شرایط نگهداری روغن کانولا
-
نتیجه گیری
-
سوالات متداول
-
منابع
روغن کانولا (Canola Oil) از گیاه کلزا (Rapeseed) به دست می آید. نام کانولا (Brassica napus L.) از «Canada: کانادا» و «ola: اولا» به معنی روغن، گرفته شده است. زیرا گیاه کلزا یک محصول حاوی دانه های روغنی است که اولین بار در کانادا کشت شد. روغن کانولا معمولا به عنوان یک روغن در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد و خواص مفید بسیاری دارد.
روغن کانولا کارخانه ای و تصفیه شده (روغن های گیاهی صنعتی) از میزان خواص اولیه کمتری برخوردار است. زیرا در فرآیند های روغنگیری تصفیه شده، از حرارت بالا و مواد شیمیایی برای حلال زدایی و فرآوری روغن استفاده می کنند. علاوه بر این، برخی روغن های کانولا غیر ارگانیک، برای افزایش ماندگاری هیدروژنه می شوند. طی این فرآیند، چربی های ترانس روغن افزایش می باید. چربی های ترانس چربی های صنعتی مضر برای سلامتی هستند. بنابراین، بهتر است از روغن کانولا ارگانیک استفاده کنید. در روش روغنگیری ارگانیک خواص اولیه محصول حفظ خواهد شد. زیرا عملیات روغنگیری ازگانیک، با اصول دقیق و بدون مواد شیمیایی، مواد نگهدارنده و حرارت بالا انجام می شود. علاوه بر این، روش روغنگیری ارگانیک نسبت متعادل و سالم امگا 6 به امگا 3 روغن کانولا را نیز حفظ خواهد کرد. (درمورد این جمله در پاراگراف های بعدی بیشتر توضیح داده ایم.)
برای خرید روغن کانولا یا هر روغن خوراکی دیگر، به سه نکته مهم زیر دقت کنید:
-
نقطه دود روغن (یعنی دمایی که روغن در آن تجزیه شده و ناسالم می شود)
-
نوع چربی روغن (اشباع / غیر اشباع / ترانس)
-
طعم روغن
روغن کانولا طعم خنثی، بافت سبک و نفطه دود تقریبا بالایی دارد (البته نه خیلی زیاد). علاوه بر این، چربی غیر اشباع این روغن بسیار بیشتر از چربی اشباع آن است. به همین دلیل روغن کانولا در زمره روغن های سالم قرار می گیرد. حالا سوال مهم این است که «روغن کانولا از کجا تهیه کنیم؟» روغن کانولا در همه فروشگاه های مواد غذایی حضوری و آنلاین برای خرید موجود است. اما همه این روغن ها از نظر میزان سلامت و خواص یکی نیستند. به زبان ساده، تنها روغن های گیاهی کاملا سالم و مغذی، روغن های ارگانیک هستند. (در پاراگراف قبلی دلیل این موضوع را کامل توضیح دادیم.) پس برای خرید روغن کانولا به فروشگاه های معتبر عرضه کننده محصولات ارگانیک مراجعه کنید.
قیمت روغن کانولا به روش روغنگیری، مقدار و نوع آن بستگی دارد. در بین تمام انواع روغن کانولا، روغن کانولا ارگانیک به دلیل فرآیند دقیق تر و پیچیده تر، قیمت بیشتری دارد. اما روغنکده برتر ارگانیک مفتخر است که با تولید و عرضه مستقیم، محصولات ارگانیک را با قیمت به صرفه در اختیار شما عزیزان قرار می دهد. ما سعی کرده ایم روغن های ارگانیک و صد در صد طبیعی را مستقیما از تولید کننده و بدون واسطه به دست شما برسانیم؛ تا متحمل هزینه های اضافی نشوید. این حق همه است که بتوانند از محصولات ارگانیک با قیمت مناسب برای حفظ سلامتی خود استفاده کنند. (+) دیگر محصولات برتر ارگانیک عبارتند از:
روغن کانولا برای چی خوبه؟ روغن کانولا سومین جایگاه در میان روغن های پرمصرف آشپزی را دارد.روغن کانولا 10 ماده مغذی دارد:
1-اسیدهای چرب غیر اشباع
مطالعات نشان می دهد که این روغن سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع، مخصوصا اسید های چرب غیر اشباع چند گانه از جمله آلفا لینولئیک اسید (امگا 3) و لینولئیک اسید (امگا 6) است. بدن ما قادر به ساخت اسید چرب امگا 3 و 6 نیست. بنابراین مصرف روغن کانولا می تواند نیاز بدن به این ماده مغذی مهم را تامین کند. چربی های غیر اشباع برای محافظت از قلب، کنترل فشار خون، کاهش التهاب، کاهش خطر سرطان، تنظیم بیان ژن، جذب ویتامین های محلول در چربی، عایق بندی بافت ها و... مفید است.
علاوه بر اسیدهای چرب مفید، روغن کانولا 9 ماده مغذی دیگر نیز دارد که اثرات ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد دیابت، ضد چاقی، ضد سرطان، محافظت کننده قلب و محافظت کننده سیستم عصبی دارد. این 9 جز کاربردی عبارتند از:
2-ویتامین E و K
روغن کانولا حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین E (16 درصد DV) و ویتامین K (8 درصد DV) است. این ویتامین ها برای محافظت سلول ها در برابر آسیب، سلامت پوست و استخوان و لخته شدن خون و... مفید هستند.
3-فلاونوئیدها (یک نوع آنتی اکسیدان)
روغن کانولا آنتی اکسیدان های فیتواسترول دارد که باعث کمک به حفظ سلامت بدن به خصوص کاهش جذب کلسترول و مبارزه با رادیکال های آزاد می شوند. این فواید از بروز بسیاری از بیماری های مزمن جلوگیری می کنند.
4-اسکوالن
اسکوالن ها چربی های مفید برای پوست هستند. این ترکیبات آلی زرد رنگ، روغن های طبیعی باعث حفظ ربوطت پوست و حفظ تعادل سبوم پوست می شوند.
5-کاروتنوئیدها (یک نوع آنتی اکسیدان)
رنگدانه های گیاهی محلول در چربی هستند که جذب مواد مغذی را در بدن افزایش می دهند. کاروتنوئیدها خواص انتی اکسیدانی نیز دارند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.
6-گلوکورافانین (یک نوع آنتی اکسیدان)
یک نوع آنتی اکسیدان قوی و ماندگار است که فعالیت ضد پیری، جلوگیری از تخریب سلولی، ضد التهابی، محافظت کننده عصبی و... دارد.
7-ایندول-3-کاربینول (یک نوع آنتی اکسیدان)
یک ترکیب فیتو شیمیکال است که فعالیت انتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی دارد.
8-استرول ها
استرول های گیاهی یا فیتسترول ها، باعث کاهش ذب کلسترول توسط روده و کاهش خطرات کلسترول در بدن می شوند. کاهش کلسترول در بدن باعث کاهش بسیاری از خطرات متابولیکی از جمل هبیماری های قلبی عروقی، چاقیف دیابت و ... می شود.
9-فسفولیپیدها
فسفولیپیدها ترکیباتی با خاصیت دو قطبی هستند که زیست سازگاری بسیار بالایی دارند. آنها باعث محافظت سلولی و جذب مواد مغذی در بدن می شوند.
10-اسید فرولیک (نوعی آنتی اکسیدان)
اسید فرولیک نیز با داشتن خواص انتی اکسیدانی، از بدن در برابر تخریب رادیکال های آزاد، اشعه آفتاب و عوامل بیماری زا محافظت می کند.
این روغن به دلیل بافت سبک و یکدست، طعم مطلوب و قابلیت سرخ کردن به یک انتخاب عالی برای آشپزی تبدیل شده است. به طوریکه در سال های اخیر در سبد خرید اکثر خانواده ها جا باز کرده است. کاربردهای روغن کانولا در آشپزی عبارت است از:
-
.پخت و پز
-
تفت دادن، سرخ کردن
-
کباب کردن
-
چاشنی انواع سس
-
پخت انواع کیک و شیرینی و نان
علاوه بر این، روغن کانولا در صنعت به عنوان سوخت جایگزین گازوئیل و یکی از مواد اولیه ساخت لاستیک نیز کاربرد دارد.
روغن کانولا از بهترین روغن های گیاهی برای کبد چرب است. از مواد مغذی ضروری برای درمان کبد چرب می توان به اسیدهای چرب غیر اشباع اشاره کرد. روغن کانولا سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 6 و امگا 3 است. مصرف متعادل و به اندازه این روغن به همراه منابع غذایی حاوی امگا 3 باعث کاهش التهابات کبدی و کاهش علائم کبد چرب خواهد شد.
روغن کانولا برای تفت دادن و سرخ کردن های سبک، مناسب و بی ضرر است. اما استفاده از روغن های جایگزین مقاوم به گرمای بالا، برای سرخ کردن انتخاب مناسب تری است. بهتر است روغن کانولا برای سرخ کردن با حرارت بالا مورد استفاده قرار نگیرد. زیرا حرارت بالا می تواند امگا 3 این روغن را کاهش دهد. برای سرخ کردن طولانی مدت و با رحرات بالا از روغن های گیاهی زیر استفاده کنید:
-
روغن نارگیل: این روغن کمتر مستعد اکسیداسیون بوده و گزینه مناسبی برای سرخ کردن است.
-
روغن زیتون: روغن زیتون آنتی اکسیدان های فراوانی دارد و برای سرخ کردن نیز مناسب است.
-
روغن آووکادو: این روغن نیز در برابر حرارت و سرخ کردن مقاوم است.
مصرف روغن کانولا به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، ویتامین ها و اسیدهای چرب بسیار مفیدش، برای سلامت مو توصیه می شود. نرمی، درخشندگی، تقویت و جلوگیری از ریزش مو از فواید این روغن است. هم مصرف خوراکی و هم مصرف موضعی این روغن تاثیر گذار است. برای مصرف موضعی، روغن کانولا را به مقدار مساوی با روغن بادام و زیتون مخلوط کنید. سپس قبل از حمام، ریشه و ساقه های موها را با آن ماساژ دهید. 20 دقیقه تا نیم ساعت بعد به حمام رفته و موهای خود را با شوینده مناسب و آب ولرم بشویید.
تحقیقاتی شامل سه کارآزمایی بالینی، نشان داده است که مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروق کرونر را 10 تا 20 درصد کاهش می دهند. این مواد مغذی با کاهش کلسترول بد، تری گلیسیرید و فشار خون و همچنین اثرات ضد التهابی، باعث حفظ سلامت قلب، سلامت متابولیک و جلوگیری از دیابت و چاقی می شوند. روغن کانولا نیز به دلیل داشتن مقادیر زیادی از اسیدهای چرب غیر اشباع انتخاب مناسبی برای حفظ سلامت قلب محسوب می شود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک، یکی از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز در زنان است. این بیماری باعث افزایش چاقی و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود. در یک بررسی بالینی و معتبر تاثیر روغن کانولا را نسبت به روغن های دیگر بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بررسی کردند. نتایج نشان داد که مصرف روغن کانولا باعث کاهش قابل توجه کلسترول و تری گلیسیرید در این زنان می شود. همچنین درجه کبد چرب را نیز کاهش می دهد.
طبع روغن کانولا سرد و خشک است. این روغن در طب سنتی برای تسکین دردهای استخوانی (روماتیسم و...)، کاهش چربی شکمی، آبرسانی پوست به ویژه برای افراد دارای پوست خشک، درمان مشکلات پوست مانند چین و چروک و اسکار، تقویت مو، کاهش خطرات بیماری های قلبی، سرطان سینه و... کاربرد دارد.
روغن کانولا بهتر است یا آفتابگردان؟
روغن کانولا نسبت به دیگر روغن های گیاهی برای پخت و پز، چربی اشباع کمتری دارد. به همین دلیل، یکی از سالم ترین روغن های شناخته شده گیاهی محسوب می شود. در زیر میزان چربی اشباع روغن های گیاهی مختلف آمده است:
-
روغن کانولا: 7 درصد چربی اشباع
-
روغن آفتابگردان: 9% چربی اشباع
-
روغن ذرت: 13 درصد چربی اشباع
-
روغن زیتون: 14 درصد چربی اشباع
علاوه بر این، روغن کانولا نسبت به روغن روغن آفتابگردان باعث بهبود قابل توجه پروفایل لیپیدی بدن و خطرات برخی بیماری ها مانند تنبلی تخمدان و کبد چرب و چاقی می شود. یعنی تری گلیسیرید و کلسترول بد را کاهش می دهد و از کبد چرب و چاقی جلوگیری می کند.
روغن های نباتی درواقع ترکیبی از چند نوع روغن (آفتابگردان، سویا، ذرت، گلرنگ و...) هستند. این روغن ها عمومی تر هستند و در بسیاری از خانه ها و رستوران ها استفاده می شوند. قیمت این روغن ها به مراتب کمتر است. اما واقعیت این است که نمی توان به طور دقیق فهمید که محتوای اینگونه روغن ها دقیقا چیست، چگونه استخراج و چگونه پردازش و فرآوری شده اند. همچنین، میزان چربی اشباع و ترانس اینگونه روغن ها معمولا بیشتر از چربی غیر اشباع است.
روغن کانولا در صورت استفاده بیش از اندازه، ممکن است مضراتی را به دنبال داشته باشد. زیرا نسبت اسید چرب امگا 6 به امگا 3 در بدن باید متعادل باشد. امگا 6 با ایجاد التهابات مفید در بدن، برای برخی موارد از جمله جلوگیری از عفونت ضروری است. امگا 3 نیز التهابات مضر را کاهش می دهد. بر اساس تحقیقات، عدم تعادل بیش از حد نسبت امگا 6 به امگا 3، ممکن است باعث افزایش التهاب ومشکلات قلبی و مغزی (آلزایمر) و چاقی شود. روغن کانولا دو برابر امگا 6 بیشتری نسبت به امگا 3 دارد که نسبت مطلوبی است. بنابراین، مصرف افراطی آن ممکن است تعادل در نسبت امگا 6 به امگا 3 بدن را بر هم بزند و فواید این روغن را معکوس کند. در حالت کلی نسبت سالم امگا 6 به امگا 3 1:1 است. اما تا میزان 1:2 نیز بی خطر محسوب می شود. یعنی دو برابر امگا 6 نسبت به امگا 3.
علاوه بر این، با اینکه روغن کانولا نقطه دود بالایی دارد. یعنی در اثر حرارت بالا زود نمی سوزد. اما سرخ کردن زیاد با این روغن، ممکن است باعث کاهش محتوای امگا 3 آن شود. پس در هنگام سرخ کردن با این روغن، دقت کنید که حرارت زیاد نباشد.
برخی افراد می گویند روغن کانولا سالم نیست. این ادعا از سایت هایی برآمده است که بدون ارائه مدارک معتبر، می گویند روغن کانولا حاوی مقادیر زیادی ماده سمی اروسیک اسید است. این یک باور غلط است. روغن کلزای صنعتی است که سطوح بالایی از اسید اروسیک دارد؛ نه روغن کانولا. سازمان بهداشت FDA، اعلام کرده است که سطح این اسید در روغن کانولا پایین تر از استاندارد جهانی است و این روغن برای انسان سمی نیست. علاوه بر این، مضرات روغن کانولا بیشتر به دلیل گونه های اصلاح ژنتیکی شده آن است. مصرف درست و متعادل روغن کانولا ارگانیک ضرری ندارد.
· به طور کلی، روغن های پخت و پز را به حدی بخرید که تا حداکثر سه ماه پس از باز کردن درب، آن را مصرف کنید.
· روغن های پخت و پز اگر در معرض هوا قرار بگیرند، فاسد می شوند. به همین دلیل، درب بطری روغن را پس از استفاده سریعا محکم کنید تا در معرض اکسیژن قرار نگیرد.
· ورود بیش از اندازه اکسیژن به روغن های پخت و پز، باعث افزایش رادیکال های آزاد آن می شود. رادیکال های آزاد در بدن باعث استرس اکسیداتیو و تخریب سلولی (بروز بسیاری از بیماری ها) می شوند.
· روغن های آشپزی را در محل خشک و خنک (دور از نور خورشید و گرمای اجاق گاز) نگهداری کنید.
· بهتر است از بطری های مات و تیره برای نگهداری روغن های پخت و پز استفاده کنید. می توانید بطری های شیشه ای و شفاف روغن خود را با فویل یا پوشاننده های دیگر بپوشانید یا دور از نور خورشید نگهداری کنید.
· اگر بطری های بزرگ روغن می خرید، مقداری از آن را به یک بطری کوچک برای استفاده روزانه منتقل کنید. اینکار باعث افزایش طول عمر روغن خواهد شد.
اگر روغن های طعم دار و حاوی سبزیجات (فلفل، قارچ، گوجه فرنگی و...) می خرید؛ باید آن را سریعا مصرف کنید. اینگونه روغن ها در معرض رشد باکتری هایی نظیر (کلستریدیم بوتولینوم) هستند.این روغن ها تا 4 روز بعد از باز شدن درب آن مصرف کنید. در این مدت نیز آن را در یخچال بگذارید.
همه در طول روز برای انواع پخت و پز از نوعی روغن گیاهی یا حیوانی استفاده می کنند. اما کدام یک مناسب تر است؟ آیا باید برای همه انواع پخت و پز از یک نوع روغن استفاده کرد؟ یکی از پرمصرف ترین روغن های خوراکی، کانولا است. این روغن سومین روغن آشپزی در جهان محسوب می شود و تقریبا در همه خانه ها پیدا می شود. اما بهتر است بدانید که این روغن چه مزایا و خواصی دارد و چگونه باید از آن استفاده کنید. در این مقاله به طور اختصاصی در مورد روغن پرمصرف کانولا، خواص و مضرات احتمالی آن صحبت کردیم. برای دریافت هر گونه مشاوره درمورد روغن های پیاهی ارگانیک خوراکی و غیر خوراکی با کارشناسان ما از طریق صفحه «تماس با ما» در ارتباط باشید. روغنکده برتر ارگانیک بیش از 200 نوع روغن گیاهی کاملا ارگانیک و خالص را با بهترین قیمت عرضه می کند.
1. آیا روغن کانولا خوب است؟
بله؛ روغن کانولا از سالم ترین روغن های گیاهی است. این روغن حاوی مقادیر قابل توجهی از اسیدهای چرب غیر اشباع، انواع آنتی اکسیدان، ویتامین و دیگر مواد مغذی است. برخی افراد می گویند روغن کانولا سالم نیست. این ادعا از سایت هایی برآمده است که بدون ارائه مدارک معتبر، می گویند روغن کانولا حاوی مقادیر زیادی ماده سمی اروسیک اسید است. سازمان بهداشت FDA، اعلام کرده است که سطح این اسید در روغن کانولا پایین تر از استاندارد جهانی است و این روغن برای انسان سمی نیست.
2. روغن کانولا از چیست؟
روغن کانولا (Canola Oil) از گیاه کلزا (Rapeseed) به دست می آید.
3.روغن کانولا اصل چه ویژگی هایی دارد؟
روغن کانولا اصل، بافت سبک و یکدست و طعم مطلوب و تقریبا خنثی دارد. این روغن نباید تصفیه شده و صنعتی باشد. زیرا خواص خود را از دست می دهد. روغن کانولا اصل باید به روش ارگانیک روغنگیری شده باشد.
4. خواص روغن کانولا چیست؟
روغن کانولا برای حفظ سلامت قلب، کبد، پوست و مو، کاهش خطرات بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک، کاهش چربی شکمی، کاهش التهابات و... مفید است.
5. مضرات روغن کانولا چیست؟
روغن کانولا در صورت استفاده بیش از اندازه و سرخ کردن با دمای بالا، ممکن است مضراتی را به دنبال داشته باشد.
6. تفاوت روغن کانولا و آفتابگردان چیست؟
روغن کانولا میزان چربی اشباع کمتری نسبت به روغن آفتابگردان داشته و سالم تر است.
7. روغن کانولا از کجا تهیه کنیم؟
روغن کانولا زا مراکز معتبر عرضه روغن های ارگانیک تهیه کنید. زیرا در روش روغنگیری ارگانیک خواص اولیه محصول حفظ خواهد شد. عملیات روغنگیری ازگانیک، با اصول دقیق و بدون مواد شیمیایی، مواد نگهدارنده و حرارت بالا انجام می شود. علاوه بر این، روش روغنگیری ارگانیک نسبت متعادل و سالم امگا 6 به امگا 3 روغن کانولا را نیز حفظ خواهد کرد.
https://www.webmd.com/food-recipes/canola-oil
https://www.healthline.com/nutrition/is-canola-oil-healthy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35170723/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36839357/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33514384/
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/canola-vs-vegetable-oil