روغن سقز
روغن سقز از روغن های بسیار قدیمی با فواید دارویی ارزشمند است. این روغن سرشار از ویتامین، مواد معدنی، ترپن ها و ترکیبات زیست فعال ضد التهاب، ضد درد، ضد میکروب و آنتی اکسیدان است. روغن سقز برای کاهش دردهای عضلانی، مفصلی و ناراحتی ها و عفونت های معده و روده، تسکین علائم سرماخوردگی، تقویت و جوانسازی پوست و... استفاده می شود. علاوه بر این، روغن سقز در صنایع آرایشی، آدامس سازی، عطرسازی و رنگسازی نیز کاربرد دارد. روغن سقز داروی ارزشمندی است که به اندازه شایستگی اش شناخته شده نیست. در این مقاله از سایت برتر ارگانیک، شما عزیزان را با خواص روغن سقز، عوارض احتمالی، کاربردها و نحوه تهیه آن آشنا می کنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
روغن سقز چیست؟
تاریخچه طولانی روغن سقز
نکات خرید روغن سقز
قیمت روغن سقز
خواص روغن سقز چیست؟
طرز تهیه روغن سقز در منزل
خواص روغن سقز در طب سنتی
خواص روغن سقز برای پوست صورت
خواص روغن سقز در کاهش دردهای عضلانی و مفصلی
-
روغن سقز برای زانودرد
-
خواص روغن سقز برای دیسک کمر
فواید روغن سقز برای لاغری
خواص روغن سقز مالشی
خواص روغن سقز برای معده
خواص روغن سقز برای مو
روغن سقز برای شکستگی
فواید روغن سقز برای واریس
روغن سقز برای ترمیم سوختگی و زخم
روغن سقز برای کاهش علائم سرماخوردگی (احتقان)
خواص روغن سقز در رایحه درمانی
فواید روغن سقز در دفع حشرات
کاربردهای روغن سقز در صنعت
نحوه مصرف روغن سقز
عوارض احتمالی روغن سقز چیست؟
نتیجه گیری
سوالات متداول
منابع
روغن سقز چیست؟
روغن سقز (turpentine oil) معروف به روغن سقز کاج، از تقطیر صمغ برخی درختان کاج به نامPinus pinaster به دست می آید. به صمغ درخت سقز یا درخت پسته کوهی یا درخت بنه، آدامس کوهی نیز می گویند. این درخت عمر بسیار طولانی حتی تا 1500 سال دارد. با خراش تنه درخت سقز، صمغ آن را جمع آوری می کنند. سپس آن را خشک کرده و روغنش را استخراج می کنند. روغن سقز بویی تند، شدید اما مطبوع و رنگ زرد کم رنگ تا بی رنگ دارد. همچنین، طبع روغن سقز گرم و خشک است.
تاریخچه طولانی روغن سقز
روغن سقز صدها سال است که به عنوان حلال صنعتی کاربرد دارد. اما این روغن از هزاران سال پیش به عنوان دارو استفاده می شود. در قدیم سقز را پادشاه داروها می نامیدند. سقز و روغن آن ریشه عمیقی در طب سنتی و پزشکی دارند. رومیان باستان از این روغن برای درمان اضطراب و افسردگی استفاده می کردند. روغن سقز در جنگ ها برای ترمیم زخم و درمان عفونت های مختلف نیز کاربرد داشته است. ابوعلی سینا، حکیم بلند آوزه ایرانی نیز جویدن صمغ سقز را برای بسیاری از بیماری ها تجویز می کرده است.
نکات خرید روغن سقز
خرید روغن سقز به راحتی سرچ آن در گوگل نیست. شما باید روغن سقز را از فروشگاهی معتبر و قابل اطمبنان بخرید. علاوه بر این، به ارگانیک بودن محصولات فروشگاه نیز دقت کنید. روغن های گیاهی و طبیعی مانند روغن سقز اگر به روش ارگانیک استخراج نشوند، بسیاری از خواصشان از دست می رود. در روش استخراج ارگانیک، معمولا از پرس سرد استفاده می شود. در این روش از هیچ گونه گرما، حلال، مواد شیمیایی و نگهدارنده ای استفاده نشده و روغن نهایی صد در صد طبیعی و خالص خواهد بود. روغنکده برتر ارگانیک ، سال ها است که روغن ها و دیگر محصولات طبیعی را به روش کاملا ارگانیک تهیه و عرضه می کند. محصولات این فروشگاه عبارتند از:
قیمت روغن سقز
برای آگاهی از قیمت روغن سقز، به این لینک مراجعه کنید. از قیمت مناسب محصولات ما نه تعجب کنید و نه نگران کیفیت آن شوید. مجموعه برتر ارگانیک همیشه سعی کرده است که بهترین و با کیفیت ترین محصولات ارگانیک را از تولید کننده اصلی و بدون واسطه به دست شما برساند. این حق همه است که بتوانند از محصولات ارگانیک و طبیعی برای سلامتی خود و عزیزانشان استفاده کنند.
خواص روغن سقز چیست؟
ALT: یک شیشه حاوی روغن سقز
مهم ترین فواید روغن سقز شامل موارد زیر است:
-
ضد قارچ: روغن سقز خواص ضد قارچ قوی (200 میلی گرم در میلی لیتر) دارد.
-
ضدعفونی کننده: روغن سقز خاصیت ضدعفونی کننده بسبار خوبی نیز دارد. به طوریکه در تولید بسیاری از محصولات تمیز کنننده از آن استفاده می شود.
-
آنتی باکتریال: تحقیقات بسیاری نشان دهنده خاصیت ضد باکتری روغن سقز برای پوست هستند.
-
ضد درد: روغن سقز به عنوان یکی از اجزای فرمولاسیون بسیاری از مسکن ها کاربرد دارد. این روغن دردهای عضلانی و مفصلی، استرس و اضطراب را تسکین می دهد.
-
بهبود دهنده گردش خون: طبع گرم روغن سقز باعث افزایش خونرسانی به بافت مورد نظر و بهبود جریان خون و تغذیه آن می شود.
-
ضد التهاب: روغن سقز با مهار فرآیندهای ایجاد کننده التهاب، التهابات بدن و بیماری های مرتبط با آن مثل آرتریت را درمان می کند.
-
دافع حشرات: تنها یک قطره از روغن سقز بسیاری از حشرات و پشه ها را فراری می دهد.
در ادامه به طور مفصل درباره این خواص توضیح می دهیم.
طرز تهیه روغن سقز در منزل
ALT: دختری در حال تهیه روغن سقز در منزل
روغن سقز خالص را می توان در خانه نیز تهیه کرد. برای این منظور یکی از دو دستورالعمل زیر را استفاده کنید.
روش اول تهیه روغن سقز در خانه
-
دو قاشق غذاخوری سقز خشک شده را به خوبی با آسیاب پودر کنید.
-
پودر سقز را درون یک ظرف شیشه ای بریزید.
-
دو قاشق غذاخوری روغن حامل (پایه) ترجیحا بی بو به آن اضافه کنید. (بی بو بودن روغن حامل به حفظ رایحه سقز کمک می کند.)
-
یک قابلمه را نصفه آب کنید و به جوش آورید. بعد از به جوش آمدن آب، حرارت را کم کنید تا از آب از غل زدن بیفتد.
-
شیشه حاوی سقز و روغن حامل را را به مدت یک ساعت درون آب داغ قرار داده؛ و هر پنج دقیقه مخلوط داخل ظرف را به خوبی هم می زنیم.
-
پس از یک ساعت، مخلوط داخل شیشه خنک شده را به وسیله یک پارچه تمیز، صاف می کنیم.
-
روغن سقز خالص خانگی شما آماده است. آن را درون یک بطری شیشه ای تیره رنگ ریخته و درب آن را محکم کنید.
-
شیشه روغن را در محلی خشک و خنک و تاریک نگهداری کنید.
روش دوم تهیه روغن سقز در منزل
-
ملنند روش قبل، دو قاشق غذاخوری سقز خشک شده را به خوبی با آسیاب پودر کنید.
-
پودر سقز را درون یک ظرف شیشه ای بریزید و روی ان حدود 10 قاشق روغن حامل ترجیحا بی بو بریزید.
-
شیشه را به خوبی تکان دهید. سپس آن را به مدت یک تا چهار هفته در محلی ثابت قرار دهید. (اگر مکان شیشه گرم باشد، روغن زودتر از چهار هفته اماده می شود.)
-
روزی سه یا چار بار محتویات شیشه را تکان دهید.
-
پس از گذشت زمان مورد نظر، مخلوط داخل شیشه را از صافی عبور داده و به روش گفته شده در بالا، بسته بندی و نگهداری کنید.
خواص روغن سقز در طب سنتی
روغن سقز هزاران سال است که در طب سنتی جوامع مختلف استفاده می شود. در تحقیقات نیز، کاربردهای این روغن در طب سنتی و مدرن مورد بررسی قرار گرفته است. این روغن در طب سنتی برای درمان دردهای مفاصل، عضلات و تحریکات پوستی کاربرد دارد. همچنین روغن سقز در طب سنتی برای برطرف کردن مشکلات گوارشی و تنفسی ناشی از احتقان نیز تجویز می شود.
خواص روغن سقز برای پوست صورت
ALT: دختری در حال استفاده روغن سقز برای پوست صورت
فواید روغن سقز برای پوست صورت
-
مرطوب کنندگی و شادابی پوست: ویتامین ها و دیگر مواد مغذی روغن سقز باعث حفظ رطوبت و شادابی پوست خواهند شد.
-
جوانسازی پوست: روغن سقز حاوی آنتی اکسیدان است که از تخریب سلولی جلوگیری کرده و روند پیری پوست را کند می کند. علاوه بر این، روغن سقز با تحریک تولید کلاژن نیزچین و چروک های پوست را کاهش می دهد.
-
ترمیم زخم و اسکار: روغن سقز ضد التهاب، ضد عفونی کننده و ترمیم کننده است. به همین دلیل، زخم های و اسکارهای پوستی را تغذیه، پاکسازی و بازسازی می کند.
-
محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش: ویتامین های روغن سقز مانند یک لایه محافظتی عمل کرده و از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کنند.
-
ضد جوش: جوش هایی که دلایل درونی ندارند؛ به دلیل تجمع سبوم اضافه و میکروب ها در منافذ پوست به وجود می آید. روغن سقز با از بین بردن باکتری های عامل جوش و رفع التهاب پوستی، جوش ها را کاهش داده و بروز مجدد آن ها جلوگیری می کند.
خواص روغن سقز در کاهش دردهای عضلانی و مفصلی
روغن سقز خواص ضد التهاب و ضد درد دارد که با رفع دردها، خستگی ها و تنش ها آرامش را برایتان به ارمغان می آورد.
روغن سقز برای زانو درد
روغن سقز به عنوان یک مسکن طبیعی عمل می کند. این روغن با مهار پیام های عصبی حاوی درد، باعث تسکین آن شده و ناراحتی های مفصلی مانند زانو درد، آرتریت و... را کاهش می دهد.
خواص روغن سقز برای دیسک کمر
روغن سقز برای کمردرد و دیسک کمر مفید است. با مالیدن این روغن روی نواحی دردناک، گردش خون افزایش یافته و درد تسکین می یابد.
فواید روغن سقز برای لاغری
ALT: یک شیشه روغن سقز برای لاغری
روغن سقز برای لاغری هم به صورت خوراکی و هم به موضعی خاصیت دارد. روغن سقز خونرسانی و متابولیسم بدن را افزایش می دهد. به همین دلیل می تواند به عنوان مکمل لاغری در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش مورد استفاده قرارگیرد. همچنین با از بین بردن میکروب ها و عفونت های دستگاه گوارش، فعالیت آن را بهبود می بخشد. وقتی دستگاه گوارش به درستی کار کند، چربی سوزی نیز بهتر اتفاق می افتد.
خواص روغن سقز مالشی
روغن سقز برای ماساژ در آروماتراپی، ماساژ ریکسینگ، ماساژجنسی و ... نیز کاربرد دارد. مهم ترین ویژگی یک روغن ماساژ خوب، خاصیت آرامش بخش و معطر بودن آن است. روغن سقز هر دوی این خواص را دارد. به علاوه اینکه ضد درد و ضد التهاب نیز هست. با ماساژ بدن به وسیله روغن سقز، از گرفتگی ها، تنش ها و استرس های روزانه خود خلاص می شوید و خواب شبانه بهتری نیز خواهید داشت.
خواص روغن سقز برای معده
روغن سقز خواص ضد عفونی کننده وآنتی باکتریالی قوی دارد. این روغن مانند آنتی بیوتیک عمل کرده و با از بین بردن باکتری های مضر معده، باعث کاهش التهاب، درد و ناراحتی های معده می شود. همچنین، رفلاکس معده را نیز کاهش می دهد.
خواص روغن سقز برای مو
ALT: دختری در حال استفاده روغن سقز برای مو
روغن سقز برای پرپشتی و نرمی مو بسیار مفید است. این روغن با افزایش گردش خون در پوست سر، باعث تحریک فولیکول های مو شده و از ریزش مو جلوگیری می کند. همچنین با ترکیب با دیگر روغن های محرک رشد مو، می تواند کچلی را نیز درمان کند. روغن سقز مواد مغذی بسیاری نیز دارد که مو را تقویت، مرطوب و نرم می کند.
روغن سقز برای شکستگی
روغن سقز سرشار ازویتامین D، کلسیم و دیگر مواد معدنی موثر در سلامت استخوان است. همچنین خونرسانی و تغذیه عضو آسیب دیده را نیز افزایش می دهد. به همین دلیل، برای درمان سریع تر شکستگی موثر خواهد بود. کافی است روزانه چند بار محل شکستگی را به آرامی با این روغن ماساژ داده و گرم نگه دارید.
فواید روغن سقز برای واریس
واریس یک بیماری است که باعث بزرگ شدن و ضعیف شدن دیواره عروق خونی می شود. در واریس، معمولا رگ های پا متورم، تیره و در هم تنیده می شود و قابل مشاهده خواهد بود. با استفاده از برخی روغن های گیاهی، می توان علائم واریس را کاهش داد. روغن سقز با بهبود گردش خون در ناحیه دارای واریس، باعث حرکت موثر خون در عروق شده و خون محبوس شده را تخلیه می کند. محل واریس را با آب و صابون بشویید. سپس مقداری روغن سقز را از پایین به بالا روی محل مورد نظر ماساژ دهید.
روغن سقز برای ترمیم سوختگی و زخم
ALT: روغن سقز برای ترمیم سوختگی و زخم
طبق تحقیقات، روغن سقز اثرات ترمیم کننده و التیام بخش خوبی برای رفع سوختگی های خفیف دارد. بهتر است بدانید که یکی از ترکیبات اصلی پماد سوختگی و ترمیم زخم معروف آلفا، روغن سقز است. این روغن حتی ماه گرفتگی را نیز کمرنگ می کند.
روغن سقز برای کاهش علائم سرماخوردگی (احتقان)
روغن سقز بوی تندی دارد. به همین دلیل استنشاق آن، باعث تقویت تنفس و باز شدن گرفتگی سینه شود. خواص خلط آور این روغن باعث بهبود احتقان دستگاه تنفسی شده می شود. علاوه بر استنشاق آن، میتوان سینه را نیز با این روغن ماساژ داد.
خواص روغن سقز در رایحه درمانی (آروماتراپی)
ALT: ریختن روغن سقز در دیفیوزر برای رایحه درمانی
رایحه درمانی یک شیوه درمانی برای ارتقای سلامت بدن با استفاده از روغن ها و اسانس های طبیعی معطر است. در این روش از استنشاق این روغن ها به همراه ماساژ برای ارتقای سلامت و تعادل ذهن، بدن و روح استفاده می شود. روغن سقز نیز یکی از روغن های محبوب در رایحه درمانی است. برخی از مهم ترین فواید روغن سقز در آروماتراپی، کاهش استرس و اضطراب، تسکین دهنده درد و التهابات سیستم عصبی بدن و آرامش بخشی است.
فواید روغن سقز در دفع حشرات
روغن سقز بو و عطر خاصی دارد که حشرات را دور می کند. این روغن یکی از عناصر اصلی فرمولاسیون محصولات دفع حشرات نیز هست. شما نیز می توانید با اسپری کردن این روغن یا پخش کردن رایحه آن در فضا، حشرات مزاحم را دور کنید.
کاربردهای روغن سقز در صنعت
-
ساخت پمادهای آسپتیک (ضدعفونی کننده و التیام دهنده سوختگی و زخم)
-
رقیق کننده و حلال رنگ های روغنی
-
تولید محصولات سیمانی ضد آب
-
روان کننده صنعتی
-
ساخت داروهای ضد تحریک
-
ساخت واکس مبلمان
-
منبع آلی در ساخت ترکیبات شیمیایی معطر
-
ساخت محصولات شوینده و ضدعفونی کننده
-
بخشی از سوخت لامپ ها
-
طعم دهنده در نوشیدنی ها و محصولات غذایی
-
ساخت آدامس
-
و...
نحوه استفاده روغن سقز
ALT: یک شیشه روغن سقز در کنار میوه و برگ درخت کاج
-
برای استفاده از روغن سقز روی پوست و مو، آن را با یک روغن حامل ترجیحا بی بو (روغن بادام، روغن کنجد، روغن زیتون و...) رقیق کنید. زیرا این روغن به تنهایی خواص شدیدی دارد. در مرحله اخر روتین پوستی و پس از پاکسازی پوست، این روغن را به پوست بمالید. یک الی دو ساعت بعد پوست خود را با آب ولرم بشویید.
-
برای ترمیم سوختگی و زخم، محل آیب دیده را با شوینده ملایم بشویید و خشک کنید. سپس مقداری از روغن سقز را به همراه عسل یا آلوئه ورا روی زخم ضماد کنید.
-
برای جلوگیری از رفلاکس معده، درمان عفونت معده و از بین بردن انگل روده، روزانه یک قاشق چایخوری کوچک روغن سقز خوراکی مصرف کنید.
-
برای تسکین درد، از بین بردن کبودی و درمان ضربه به استخوان، محل درد را روزی دوبار با روغن سقز ماساژ دهید. البته دقت کنید که ناحیه مورد نظر تمیز و خشک باشد.
-
برای درمان تورم گلو و درد سینه، دو تا چهار قطره روغن سقز را در یک استکان آب ریخته و آن را قرقره کنید. اینکار را روزانه یک الی دو بار و برای حداکثر سه روز انجام دهید.
-
برای آروماتراپی (رایحه درمانی) در خانه، چند قطره از روغن سقز را به دستگاه بخور یا یک ظرف آب در حال جوش اضافه کنید. با اینکار رایحه شفابخش این روغن در فضای اتاقتان پخش می شود. برای اثربخشی بیشتر، از این روغن برای ماساژ بدن نیز استفاده کنید.همچنین می توانید چند قطره از این روغن را در وان حمام هم بریزید.
عوارض احتمالی روغن سقز چیست؟
-
مقدار و دوز مصرف روغن سقز را رعایت کنید. استفاده بیش از حد این روغن روی پوست می تواند باعث قرمزی و واکنش های آلرژیک شود. دوز مصرف مناسب روغن سقز به عوامل مخنلفی از جمله شرایط سلامتی، سن و.. بستگی دارد. به همین دلیل حتما با متخصص مربوطه مشورت کنید.
-
همچنین جهت استفاده روغن سقز برای کودکان، حتما با متخصص طب سنتی مشورت کنید.
-
در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون، روغن سقز را با احتیاط و با مشورت پزشک استفاده کنید.
-
از مصرف این روغن در دوران بارداری و شیردهی خودداری کنید.
-
روغن های گیاهی را در ظروف درب دار شیشه ای تیره و در محلی خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.
نتیجه گیری
روغن سقز به عنوان یک اکسیر همه کاره، برای هر خانه ای واجب است. این روغن طیف وسیعی از کاربردها از پاکسازی و تقویت پوست، بهبود تنفس، تسکین درد و بهبود سلامت دستگاه گوارش را به همراه دارد. در این مقاله، به طور کامل خواص و فواید روغن سقز برای سلاتی را بررسی کردیم. اگر باز هم سوالی دارید؛ از طریق اطلاعات موجود در صفحه «تماس با ما» با کارشناسان برتر ارگانیک تماس بگیرید.
سوالات متداول
-
روغن سقز برای چی خوبه؟
روغن سقز سرشار از ویتامین، مواد معدنی، ترپن ها و ترکیبات زیست فعال ضد التهاب، ضد درد، ضد میکروب و آنتی اکسیدان است که برای کاهش دردهای عضلانی، مفصلی و ناراحتی ها و عفونت های معده و روده، تسکین علائم سرماخوردگی، تقویت و جوانسازی پوست، ماساژ و... استفاده می شود.
-
روغن سقز برای چیست؟
روغن سقز برای درمان بسیاری از مشکلات و تحریکات پوستی و گوارشی و همچنین در صنایع رنگ سازی، غذایی، دارویی و بهداشتی کاربرد دارد.
-
روغن سقز گرم است یا سرد؟
طبع روغن سقز گرم و خشک است.
-
خواص روغن سقز برای پوست صورت چیست؟
روغن سقز برای مرطوب کنندگی و شادابی پوست، جوانسازی پوست، ترمیم زخم و اسکار، محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش و کاهش و درمان جوش مفید است.
-
روغن سقز برای زانو درد خاصیت دارد؟
بله؛ روغن سقز با رفع التهاب و درد مفصل زانو و همچنین افزایش خونرسانی و تغذیه آن، باعث تسکین زانو درد می شود.
-
نحوه استفاده روغن سقز چگونه است؟
روغن سقز را به صورت موضعی روی محل درد ماساژ داده و ان را گرم نگهدارید. همچنین برای استفاده روی پوست صورت، آن را با یک روغن حامل رقیق کرده و مقدار کمی از ان را به عنوان مرطوب کننده استفاده کنید. برای موها نیز روغن سقز را به عنوان مرطوب کننده بعد از حمام به موهای نم دار خود بمالید و سشوار کنید. نیم ساعت قبل از حمام نیز می توانید کف سر خود را با مقدار کمی روغن سقز ماساژ دهید. برای مصرف خوراکی نیز طبق دستور متخصص طب سنتی عمل کنید.
منابع
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-508/turpentine-oil
https://www.atlasobscura.com/articles/is-turpentine-medicine
https://www.chemtradeasia.com/blog/turpentine-oil-benefits-and-side-effects
https://www.aosproduct.com/blog/Health/Turpentine-Oil-Uses
https://www.aosproduct.com/blog/Pine-Oils-and-Derivatives/What-is-Turpentine-Oil